Mobile Marketing Vaktermen

Mobile Marketing Vaktermen

In het onderstaande overzicht staan een groot aantal vaktermen die direct of indirect kunnen worden gerelateerd aan de mobile en interactieve marketingproducten van ProSurve.

3G

Netwerk voor snel internet op de mobiele telefoon.

4G

Opvolger van het 3G netwerk voor snel internet op de mobiele telefoon. De internetsnelheid van 4G is aanzienlijk hoger dan 3G. 4G wordt door de telecomproviders (KPN, Vodafone en T-Mobile) uitgerold in 2013.

App of Applicatie

Een App is de algemene term voor een applicatie op mobile devices, zoals iPhone, iPad of een Android telefoon. Apps zijn er voor zakelijke doeleinden of entertainment. Er zijn gratis en betaalde apps te vinden.

Android App

Een Android App is een applicatie die ontwikkeld is voor het gebruik op smartphones die Android als besturingssyteem hebben, zoals Samsung, HTC en Sony Ericsson.

Bluecasting

Bluecasting is een andere naam voor Bluetooth Marketing en Bluevertising. Via Bluecasting kunt u actief diverse soorten content aanbieden aan mobiele telefoons met behulp van Bluetooth technologie.

Bluetooth

Bluetooth is een techniek die electrische apparaten in staat stelt om data uit te wisselen of om andere apparaten mee aan te sturen. Het dataverkeer dat plaatsvindt via een Bluetooth connectie is altijd gratis. U kunt hiermee bijvoorbeeld mp3 bestanden van mobiel naar mobiel sturen of uw telefoon aansluiten op een Bluetooth Carkit om te kunnen bellen.

Bluetooth Hotspot

Een Bluetooth Hotspot is een plek die speciaal is ingericht om mensen een bericht via Bluetooth te laten ontvangen. Bij een Bluetooth Hotspot wordt vaak duidelijk gecommuniceerd ('call to action') dat er via Bluetooth content wordt uitgezonden. Iedereen die zich binnen de Bluetooth Hotspot bevindt, ontvangt het Bluetooth bericht.

Bluetooth Marketing

Via Bluetooth Marketing kunt u actief diverse soorten content aanbieden aan mobiele telefoons met behulp van Bluetooth technologie. Bluetooth Marketing is een andere naam voor Bluecasting en Bluevertising.

Bluetooth Reclame

Bleutooth Reclame is het specifiek inzetten van Bluetooth apparatuur voor reclame-doeleinden.

Bluetooth Server

De Bluetooth Server bevat de hardware en de software voor een succesvolle Bluetooth Marketing campagne.

Bluetooth Touchscreen

Met de Bluetooth Touchscreen kunnen consumenten zelf digitale bestanden selecteren via een touchscreen en die via Bluetooth versturen naar hun mobiele telefoon. Hiermee wordt een Bluetooth pull marketing campagne gecreëerd.

Bluevertising

Bluevertising is een andere naam voor Bluetooth Marketing en Bluecasting. Via Bluevertising kunt u actief diverse soorten content aanbieden aan mobiele telefoons met behulp van Bluetooth technologie.

Content

Met content wordt het bestand bedoeld dat via SMS, apps en/of Bluetooth wordt aangeboden aan een mobiele telefoon. Content kan bestaan uit video (3gp), audio (mp3, midi), afbeelding (bmp, jpg, jpeg, GIF animatie), applicatie (java, games) of tekst (MSWord, SMS).

Conversie

Conversie is het percentage van het aantal deelnemers op de totale doelgroep. Een hoge conversie is bij veel marketingacties een belangrijke doelstelling.

Evenement Ondersteuning

Evenement Ondersteuning bevat alle diensten die succesvol kunnen worden ingezet tijdens evenementen, beurzen en congressen. Bijvoorbeeld: Twitter to Screen, SMS Voting, SMS Verkiezing en Mobiele websites.

Flat Fee SMS

Bij Flat Fee SMS betaalt de ontvanger van een SMS bericht geen kosten om een SMS bericht te ontvangen. De verzender van het SMS bericht neemt de kosten voor haar rekening. Een andere benaming voor Flat Fee SMS is MO.
Als de ontvanger betaalt voor het ontvangen van een SMS bericht dan betreft het een Premium SMS dienst.

Generieke App

Een Generieke App is in staat om platform onafhankelijk te functioneren. De Generieke App werkt daarom op alle platformen (iOS, Android etc.) en hoeft niet gedownload te worden via een App Store.

iPhone App

Een iPhone App is een applicatie die specifiek ontwikkeld is voor het gebruik op Apple`s iPhone. iPhone App`s worden ontwikkeld in IOS, het besturingssysteem van Apple.

Interactieve Marketing

Interactieve Marketing betreft alle marketingvormen waarbij er een interactie tot stand wordt gebracht tussen verzender en ontvanger. Deze interactie kan tot stand gebracht worden via SMS, MMS, Bluetooth of WiFi.
Afgeleide van Interactieve Marketing zijn Mobile Marketing, SMS Marketing, MMS Marketing, Bluetooth Marketing en WiFi Marketing.

Keyword

Een Keyword is het eerste woord dat deelnemers van een SMS Dienst moeten gebruiken in hun SMS bericht aan een Shortcode. Op basis van dit Keyword wordt de SMS Applicatie of het SMS Systeem aangestuurd.

Kickback Fee

De Kickback Fee is het deel van de kosten dat de verzender van een Premium SMS dienst ontvangt voor het verzenden van het SMS bericht. De Kickback Fee is afhankelijk het tarief dat de ontvanger van de SMS berichten betaald.

Location Based Marketing

Location Based Marketing betreft alle marketingvormen waarbij de geografische postitie van de consument wordt gebruikt voor marketingdoeleinden. Bluetooth Marketing is een concreet voorbeeld van Location Bases Marketing. Verschillende SMS Toepassingen zijn ook geschikt voor Location Based Marketing.

MMS

MMS is de afkorting van Multimedia Messaging Service. MMS maakt het mogelijk om multimediale berichten via een mobiele telefoon te versturen en te ontvangen. MMS wordt verstuurd via het GPRS netwerk. Een MMS bericht kan bestaan uit tekst, audio, afbeeldingen en/of video.

MMS Dienst / MMS Diensten

Een MMS Dienst maakt het mogelijk om MMS Marketing in te zetten of toe te passen. Het gaat hier om zowel MMS Inbound als MMS Outbound.

MMS Marketing

MMS Marketing is het inzetten van MMS voor een marketingcampagne. Dit kan MMS Inbound en/of MMS Outbound zijn. MMS Marketing kan eenvoudig gecombineerd worden met SMS Marketing.

MMS to Screen

MMS to Screen is er op gericht is om de inhoud van ontvangen MMS berichten te tonen op een scherm. De inhoud van de MMS is meestal een foto. De foto kan bijvoorbeeld getoond worden op tv of in een narrow-casting omgeving.

MO

Bij MO (Mobile Originating) berichten betaalt de ontvanger van een SMS bericht geen kosten om een SMS bericht te ontvangen. De verzender van het SMS bericht neemt de kosten voor haar rekening. Een andere benaming voor MO is Flat Fee SMS.
Als de ontvanger betaalt voor het ontvangen van een SMS bericht dan betreft het een Premium SMS dienst.

Mobiele Applicatie

Een Mobiele Applicatie geeft gebruikers van smartphones of tablets toegang tot elke gewenste informatie of functionaliteit.
Mobiele Applicaties zijn bijvoorbeeld iPhone App`s, Andriod App`s en mobiele websites.

Mobiele Website

Een Mobiele Website is een website die geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten, zoals smartphones

Mobile Marketing

Mobile Marketing betreft alle marketingvormen waarbij de mobiele telefoon (GSM) gebruikt wordt. De mobiele telefoon kan gebruikt worden met alle toepassingen van SMS, MMS en Bluetooth.
Afgeleide van Mobile Marketing zijn SMS Marketing, MMS Marketing en Bluetooth Marketing.

MT

Bij MT Billing (Mobile Terminated) betaalt de ontvanger van een SMS bericht kosten om een SMS bericht te ontvangen. De verzender van het SMS bericht ontvangt een deel van deze kosten in de vorm van een Kickback Fee. Dit wordt ook wel Reverse Billing SMS of Premium SMS genoemd.
Als de verzender betaalt voor het ontvangen van een SMS bericht dan betreft het een Flat Fee SMS dienst.

Native App

Een Native App is een applicatie die geprogrammeerd is voor een specifiek platform. Native App`s kunnen ontwikkeld worden voor iOS (iPhone en iPad), Android (Samsung, HTC en Sony), Blackberry en Windows Mobile (Nokia).

Opt-in

Opt-in is de term voor het toestemming hebben om contactgegevens te gebruiken. Zodra een persoon actief of passief toestemming geeft om zijn of haar 06-nummer te gebruiken, betreft dit een Opt-in nummer.

Premium SMS

Bij Premium SMS betaalt de ontvanger van een SMS bericht kosten om een SMS bericht te ontvangen. De verzender van het SMS bericht ontvangt een deel van deze kosten in de vorm van een Kickback Fee. Dit wordt ook wel Reverse Billing SMS of MT Billing genoemd.
Als de verzender betaalt voor het ontvangen van een SMS bericht dan betreft het een Flat Fee SMS dienst.

Professional Survey

Professional Survey is door ons samengesteld tot ProSurve. Het rapporteren en samenvatten van gegevens van mobile marketing acties is één van de kernwaardes van ProSurve.

Proximity Marketing

Proximity Marketing bestaat uit het draadloos aanbieden van content binnen een bepaalde straal van een vaste plek. Iedereen die zich binnen de straal begeeft, kan de content (gratis) ontvangen.
Afgeleide van Proximity Marketing zijn Bluetooth Marketing en WiFi Marketing.

Reverse Billing SMS

Bij Reversed Billing SMS betaalt de ontvanger van een SMS bericht kosten om een SMS bericht te ontvangen. De verzender van het SMS bericht ontvangt een deel van deze kosten in de vorm van een Kickback Fee. Dit wordt ook wel Premium SMS of MT Billing genoemd.
Als de verzender betaalt voor het ontvangen van een SMS bericht dan betreft het een Flat Fee SMS dienst.

Shortcode

Een shortcode is 4-cijferig nummer (bijvoorbeeld 4411) dat gebruikt wordt om SMS berichten op te ontvangen. Dit kan een dedicated shortcode zijn of een shared shortcode zijn.
Alle ontvangen SMS berichten op een dedicated shortcode zijn specifiek voor één ontvanger. Dit is vooral interessant voor partijen die heel veel SMS verkeer hebben, zoals een radiostation.
Bij een shared shortcode wordt het SMS nummer gedeeld met andere partijen. Het onderscheid in de berichten wordt gemaakt met behulp van een Keyword.

SMS

SMS is de afkorting van Short Message Service. SMS maakt het mogelijk om tekst berichten via een mobiele telefoon te versturen en te ontvangen. Een SMS bericht bestaat uit maximaal 160 karakters.

SMS Abonnement

Een SMS Abonnement is een service of dienst waarbij bepaalde informatie of content terugkerend wordt aangeboden aan een 06-nummer per SMS.

SMS Applicatie

Een SMS applicatie is software dat specifiek is ontwikkeld om een SMS campagne aan te kunnen sturen. De inrichting is afhankelijk van het concept van de SMS campagne of SMS actie.

SMS Dienst / SMS Diensten

Een SMS Dienst maakt het mogelijk om SMS Marketing in te zetten of toe te passen. Het gaat hier om zowel SMS Inbound als SMS Outbound.

SMSC / SMS Centrale

Een SMSC, SMS Centrale of berichtencentrale routeert (ontvangt en verzendt) SMS berichten.

SMS for E-mail

SMS for E-mail is een SMS Toepassing die er op gericht is om e-mailadressen te ontvangen per SMS. Alle binnenkomende e-mailadressen worden automatisch gecontroleerd. Na de controle kan er automatisch een e-mail worden gestuurd naar het e-mailadres.

SMS Gateway

De SMS Gateway routeert de inkomende en uitgaande SMS berichten real-time.

SMS Inbound

SMS Inbound maakt het mogelijk om SMS berichten te ontvangen.

SMS Klachtendienst

De SMS Klachtendienst is een dienst waarbij consumenten via SMS een klacht kunnen sturen aan een bedrijf of aan overheidsinstanties, zoals gemeentes.

SMS Mailing

Een SMS Mailing is het versturen van een SMS bericht naar een groep van 06-nummers. Deze 06-nummers moeten Opt-in zijn.

SMS Marketing

SMS Marketing is het inzetten van SMS voor een marketingcampagne. SMS kan op vele manieren worden ingezet. Enkele voorbeelden zijn SMS Voting, SMS Verkiezing, SMS for E-mail, SMS Mailing, SMS NAW, SMS to Screen en SMS&Win

SMS for Media

SMS for Media is een SMS Toepassing waarbij er via SMS een media bestand kan worden aangevraagd. Het media bestand kan bestaan uit video (3gp), audio (mp3) of een afbeelding (jpg). Het media bestand wordt na de aanvraag per SMS aangeboden via een Wappush.

SMS NAW

SMS NAW is een SMS Toepassing die er op gericht is om NAW gegevens (Naam, Adres, Woonplaats) te ontvangen per SMS. Dit gebeurt op postcode huisnummer combinatie. De NAW gegevens kunnen vervolgens voor diverse doeleinden gebruikt worden.

SMS Outbound

SMS Outbound maakt het mogelijk om SMS berichten te versturen.

SMS Portal

Een SMS Portal is een online toepassing waarmee een persoon een SMS actie kan inrichten of SMS berichten kan versturen.

SMS to Screen

SMS to Screen is een SMS Toepassing die er op gericht is om de inhoud van ontvangen SMS berichten te tonen op een scherm. Meestal gebeurt dit in de vorm van een tickertape of lichtkrant. De teksten kunnen bijvoorbeeld getoond worden op tv, een website of in een narrow-casting omgeving.

SMS Stemmen

Met SMS Stemmen kan er door middel van het sturen van een SMS bericht een stem of mening worden uitgebracht. Deze toepassing is ideaal om de mening of stem van een groot publiek real-time te vragen. De uitslag van de stemronde kan real-time geraadpleegd en gebruikt worden. Dit wordt ook wel SMS Voting genoemd.

SMS Systeem

Een SMS Systeem is software dat specifiek is ontwikkeld om een SMS campagne aan te kunnen sturen. De inrichting is afhankelijk van het concept van de SMS campagne of SMS actie.

SMS Toepassing / SMS Toepassingen

Een SMS Toepassing is de manier waarom SMS ingezet wordt. SMS kan op vele manieren worden ingezet. Enkele voorbeelden zijn SMS for E-mail, SMS for Media, SMS Mailing, SMS NAW, SMS to Screen en SMS&Win
Een SMS Toepassing kan eenvoudig gecombineerd worden met MMS.

SMS Vactaturedienst

Een SMS Vacaturedienst wordt ingezet door bedrijven die kandidaten de mogelijkheid geven om via SMS te solliciteren.

SMS Verkiezing

Via een SMS Verkiezing kan het publiek via SMS de winnaar bepalen van een bepaalde verkiezing. De uitslag is real-time beschikbaar en kan getoond worden aan het publiek.

SMS Voting

Met SMS Voting kan eenvoudig en snel naar de mening van een grote groep mensen worden gevraagd. De uitslag van de stemronde kan real-time geraadpleegd en gebruikt worden. Dit wordt ook wel SMS Stemmen genoemd.

SMS to Website

Met SMS to Website kunnen ontvangen SMS berichten worden weergegeven op een website. Dit is mogelijk met behulp van een automatische koppeling (interface) tussen de website en de SMS Gateway.

SMS en Win / SMS&Win

SMS en Win (of SMS&Win) is een SMS Toepassing die er op gericht is om mensen te laten deelnemen aan een prijsvraag.

Stemkastje

Een fysiek stemkastje wordt vaak ingezet om het publiek tijdens evenementen te kunnen laten stemmen. Een succesvol alternatief hiervoor is SMS Voting.

Twitter Fountain

Een Twitter Fountain maakt het mogelijk om Tweets een bepaalde hashtag (#) te tonen op een scherm.

Twitter to Screen

Via Twitter to Screen kunnen Tweets die een bepaalde hashtag (#) bevatten getoond worden op een scherm of website.

Website to SMS

Met behulp van Website to SMS kunnen er vanaf een website tekst berichten worden verstuurd naar een 06-nummer. Hierbij kan aan de inhoud van het verzonden SMS bericht standaard een boodschap (bijvoorbeeld een reclame tekst) worden toegevoegd. Dit is mogelijk met behulp van een automatische koppeling (interface) tussen de website en de SMS Gateway.

WiFi / Wi-Fi

WiFi is de afkorting voor Wireless Fidelity. WiFi is de naam voor de techniek die een draadloze netwerkverbinding tot stand brengt.

WiFi Marketing

Via WiFi Marketing kunt u een lokaal WiFi netwerk gebruiken voor marketingdoeleinden. U kunt bijvoorbeeld een lokale website aanbieden.

SMS MarketingBluetooth MarketingMobile Marketing